מודל ברהא"י
שיטת הוראה
ה"איך" עוסק בדרכי ההוראה והחניכה המומלצות להעברת התוכן, דרכים שמטרתן להעצים את התלמידים ולהקנות למורים כלים פרקטיים לתיווך מצבים, חיכוכים וסיטואציות מאתגרות בכיתה.
חטיבה ראשונה – מודל ברהא"י
מטרת החטיבה הלימודית הזו היא להניח בפני המורים את ההיגיון הפדגוגי העומד מאחורי כל ההכשרה. מודל ברהא"י הוא שיטת הוראה אשר כוחה טמון בכך שהיא מובנית מאוד ויחד עם זאת גמישה ומעניקה לכל מורה את היכולת להתאים את התוכן הלימודי שלו ולהביא את תלמידיו להישגים לימודיים, לצד העצמה אישית והקניית כישורי חיים. במילים אחרות, השיטה הלימודית מוטמעת במערך התוכן הלימודי הנדרש והמקובל באופן טבעי. חטיבה זו מקנה למורים את השפה והמושגים שבהם נשתמש בכל תהליך ההכשרה
מודל ברהא"י לתוצאה מיטבית
האקדמיה הישראלית לקרב-מגע לקחה את שיטת קרב המגע כמה צעדים קדימה וביססה עליה תורה חינוכית ולימודית מקיפה ש"מנצלת" את תכני קרב המגע ואת שיטות האימון על-מנת להשיג שיפור מעשי לא רק בתחום ההגנה הפיזית, אלא גם בתחומי ההגנה הרגשית, תחושות המסוגלות, שיפור הביטחון העצמי והעצמת הכישורים החברתיים והאישיותיים. מכיוון שמדובר באמנות לחימה המחוברת לשטח – המבחן העליון של האקדמיה שלנו הוא לעולם התוצאות בשטח. הצלחת החניכים שלנו היא כאשר אנו רואים שיפור ביכולת של החניכים להתמודד עם מגוון הולך וגדל של סיטואציות – בתוך שטח האימון ובעיקר מחוץ לשטח האימון, במציאות היומיומית. חשוב להבין את עומק והיקף ההשפעה של האוריינטציה המעשית הזו ולכן נדגיש: כיוון שמדובר בעולם של חינוך והעצמה המבוסס על תוצאות בשטח – הרי שכל השיטה כולה בנויה מסביב להצלחה להעצים ולקדם את החניכים בשטח, במציאות, בכל ממדי האישיות שלהם. מכאן שמדובר בחניכה מקיפה מאוד, כאשר על המורים מוטלת אחריות גדולה, מחויבות ומסירות לחניכים שלהם. היכולת להעמיק את השפעתו של קרב המגע הרבה מעבר לממד ההגנה הפיזי, הושגה בזכות שני צעדים עיקריים שננקטו על-ידי האקדמיה לפני שנים רבות:
- הוחלט לשים דגש על הדרכת ילדים ונוער, החל מגיל שלוש וחצי
- פותח מודל הוראה ייחודי שמטרתו הייתה לאפשר ולהניע את הגישה הלימודית המקיפה הזו – הלא הוא מודל ברהא"י
מודל ברהא"י מכיל בתוכו חמישה ערכים לימודיים. כל אחד מן הרכיבים הללו למעשה נלמד ומיושם כאשר אנו מכשירים מורים ומדריכים. בהמשך, בסעיף הכשרת המורים, ניגע מעט יותר ברכיבי המודל ונסביר כיצד הם מעניקים למורים את היכולת להיות מחנכים ומורים מצוינים, לבנות מערכי שיעור מתאימים, לתת מענה לכל תלמיד, להתפתח מאוד בעצמם ולהתמודד עם סיטואציות מאתגרות בתוך משטח האימון וגם מחוצה לו.
מודל ברהא"י
כל שיטות הלימוד וההכשרה, הכוללות, בין השאר, את ששת הקריטריונים שהובאו כאן, מבוססים על הניסיון הרב שנצבר בעבודה על-פי מודל ברהא"י. הבנתו של המודל הכרחית לכל מי שמעוניין להתקדם בדרגות ההוראה וחשוב מכך – היא דרושה כדי להצליח בתהליך ההכשרה בכל קבוצה ובכל הקשר ולנוכח כל סיטואציה ואתגר.
מהו מודל ברהא"י?
למעשה מדובר בשיטת פעולה עקרונית, המלמדת אותנו לתפוס נכון את המציאות, לאתר אתגרים ומטרות, לתת להם פתרון נכון ואפקטיבי – ולפעול בהצלחה. המודל שפותח באקדמיה, שימש אותה שוב ושוב לאורך שנים, במגוון נרחב מאוד של הקשרים, בעיות, אתגרים ומטרות – והוכיח את עצמו. נתאר בקצרה את המודל אך ורק מנקודת מבטו של עולם ההכשרה דרך הקרב-מגע.